Australsk vægtløfter smadrer rekorderne efter kønsskifteoperation

Den australske vægtløfter, Laurel Hubbard, vandt i den forgangne weekend en suveræn sejr ved det internationale australske mesterskab i vægtløftning i +90 kgs klassen. I den forbindelse snuppede hun også de australske rekorder i både træk, stød og tokamp. Selvom denne præstation er uhyre flot, var det næppe blevet til nogen stor historie, hvis det ikke lige havde været fordi, hun for få år siden hed Gavin Hubbard, og siden havde gennemgået en kønsskifteoperation.

 

I sin tid som Gavin Hubbard, havde hun konkurreret adskillige gange i vægtløftning, dog uden at lave de helt store resultater. Den nu 39-årige Laurel Hubbard startede sin rejse mod at gå fra Gavin til Laurel midt i 30’erne, og da hun forinden denne sæson havde kunnet bevise, at hendes testosteronniveauer havde nået et naturligt niveau for kvinder, var hun clearet til at konkurrere som kvinde.

2017 Australian International and Open at Victorian Weightlifting Stadium, Hawthorn, Melbourne. Laurel Hubbard of New Zealand.

 

Hun vejede ind på 131 kg, og med et løft på 123 kg i træk og 145 kg i stød, hvilket gav en totamp på 268 kg, snuppede hun en sikker sejr, 20 kg foran Luniarra Sipaia fra Samoa. Dermed overtog hun også samtlige nationale rekorder i klassen, der tidligere havde lydt på 113 kg i træk, 140 kg i stød og 252 kg i tokamp.

 

Til sammenligning ville dette resultat have givet Laurel en 8. plads ved OL i Rio 2016 samlet, og en 4. plads i træk, blot 3 kg fra bronzemedaljen.

 

Siden har debatten raset omkring hvor fair det er, at en kønsskifteopereret person får lov til at deltage i kvinderækken. For selvom testosteronniveauerne er på et naturligt niveau for en kvinde, kan det næppe benægtes, at de 35 år som mand har givet en række fysiske fordele, som bliver ført medover, selvom Gavin bliver til Laurel.