Top 20: De mest æstetiske bodybuildere – Del II

I Del II er vi nået til vores bud på de 10 mest æstetiske bodybuildere gennem tiden (Læs del I her). Som det også blev nævnt i del I, bliver en vurdering af æstetik i høj grad en subjektiv afvejning, og det har derfor også været ekstremt svært at placere de sidste 10 i forhold til hinanden, og der har naturligvis været en række super flotte bodybuildere, der ikke er kommet på listen. Vores rangeringen af æstetik er fortsat lavet med fokus på symmetri og proportioner og under indflydelse af tankerne fra den tid, som den enkelte atlet konkurrerede i – og naturligvis med et vist minimumskriterie for hvor meget masse man skal have.

 

Nr. 10 Chris Cormier - 19. august 1967

Chris Cormier er på mange måder den oversete stjerne i 90’ernes dynasti, hvor folk som Shawn Ray, Kevin Levrone, Flex Wheeler, Dorian Yates og Nasser El Sonbaty løb med de fleste overskrifter. Chris Cormier var dog på alle måder en fremragende bodybuilder, og han nåede da også at hente 11 sejre i sin karriere, og fik desuden to 3. pladser ved Mr. Olympia. Han var utroligt komplet, og det var svært at udpege specifikke svagheder i hans fysik. Når han ikke endte med at trække større overskrifter, end han gjorde, så skyldes det naturligvis, at han konkurrerede i en tid, hvor størrelse og hårdhed allerede var ved blevet de dominerende faktorer, når medaljerne skulle fordeles, og skal man pege på ét punkt, hvor Chris Cormier haltede, så var det netop på hårdheden. Når man samtidig står ansigt til ansigt med legendariske Ronnie Coleman, så er det game over. Cormier var kendt for nogle modbydelige og tunge træningspas, og har blandt andet incline presset over 220kg og squattet tæt på 300.

cc7 cc128 cc42 cc13

 

Nr. 9 Dennis Newman- 4. januar 1970

Dennis Newman lignende i starten af 90’erne en mand, der kunne nå stjernerne. Han vandt Teen USAs i 1989, og blev i 1993 nr. 2 ved Nationals efter Mike Francois, inden han året efter selv tog sejren foran Craig Titus. Han fik dermed mulighed for at stille op til prostævnerne. Den unge mand fra Californien var fantastisk skruet sammen med, og med en højde på knap 180cm og et ansigt som en filmstjerne var det svært at se, hvad der skulle stoppe ham. Alle de store fitnessmagasiner hev i ham, og bedst som han skulle til at starte jagten på de store titler, skete det utænkelige – det som er årsagen til, at Dennis Newman aldrig blev et mere velkendt navn, end det gjorde  – han blev ramt af leukæmi i en alder af 25 år, og måtte gennemgå en benhård kræftbehandling. Og selvom man skulle mene, at kampen mod leukæmi måtte være modstand nok at skulle gå igennem, toppede moder natur dette med også at lade Dennis kæmpe sig igennem to skilsmisser, inden en pec tear i sidste endte definitivt satte en stopper for den karriere, der aldrig kom i gang. Dennis vandt kampen mod leukæmi, og forsøgte at komme tilbage på scenen i 1998, men det blev aldrig, som det havde været før, og han vidste, at tiden som konkurrencebodybuilder var ovre.

1

Dennis_Newman_photo196

Dennis_Newman_0038

Nr. 8 Charles Clairmonte- 26. oktober 1962

Født på Barbados og med engelsk statsborgerskab dominerede Charles Clairmonte den europæiske bodybuildingscenene i slutningen af 1980’erne. Det blev blandt andet til fire Mr. Britain titler og tre sejre ved NABBAs Mr. Universe fra 1988 til 1990. I 90’erne rykkede han op i prorækkerne, og efter en svær start oplevede han en faktisk sæson i 1993, hvor det blev til sejre ved GP Spain, GP Finland og GP England – året forinden var han blevet nr. 17 ud af 17 ved samme stævne!. Sidstnævnte i øvrigt med en sejr over Flex Wheeler, der to uger tidligere var blevet nr. 2 ved Mr. Olympia efter Dorian Yates. Det lignede starten på noget rigtig stort for Charles, der med en kombination af ekstremt flotte linjer, fremragende og abs og tilstrækkelig masse til at konkurrere med selv de store navne virkelig havde slået sit navn fast i sporten. Mens Charles Clairmonte forsøgte at fastholde sit klassiske look måtte han dog se sig overhalet af flere og flere større bodybuildere i en tid, hvor bodybuilderne voksede sig større end nogensinde set før eksemplificeret ved folk som Paul Dillet, Jean-Pierre Fux, Mike Francois, Nasser El Sonbanty og naturligvis Dorian Yates.

1 Charles_Clairmonte_006

1993-night-of-champions-136_20090828_1350043021

Nr. 7 Dexter Jackson - 25. november 1969

Han har vundet alt i løbet af de senest 20 år. Han er den mest vindende atlet ved Arnold Classic nogensinde, han er Mr. Olympia 2008 og han har et utal af sejre på cv’et. Han er aldrig den største atlet på scenen, og han er aldrig den hårdeste atlet på scenen, og selvom han ikke får den anerkendelse i sin tid, man med rette kan mene han fortjener, så vidner dette om, at Dexter har noget helt specielt at byde på. Dexter kommer af en søskendeflok på seks, og da han voksede op var familiens ambitioner for ham rettet mod amerikansk fodbold, hvor han var en ekstremt talentfuld running back. Allerede i sit sidste år i highschool blev Dexter dog far til en dreng, og han besluttede, at det var vigtigere at tage sig af kæresten, der var blevet smidt ud hjemmefra, samt deres søn, end det var at forfølge footballdrømmen. Han lagde derfor amerikansk fodbold på hylden, og styrketræningen der før blot havde været et supplement til fodbolden, blev pludselig hans nye hobby.

Dexter Jackson har alle dage modtaget kritik for sine små lægmuskler, men bortset fra dette er en af de mest komplette bodybuildere vi har set i en årrække på højeste niveau. Hvor mange år der er tilbage i Dexter er svært at svare på, men når man som 45-årig er i stand til at vinde Arnold Classic – så er man allerede en legende.

Dexter_Jackson_296 Dexter_Jackson_61 Dexter_Jackson_299 Dexter_Jackson_75

 

Nr. 6 Arnold Schwarzenegger - 30. juli 1947

Det er måske en kende kontroversielt at have Arnold så langt nede af listen, når der næppe findes nogen fysik i historien, der er blevet misundet så meget som hans. Og uden at det skal være en kritik af Arnolds fysik, så er det blot et billede på, at folk kan have meget forskellige opfattelser af, hvad der er æstetisk, og ikke mindst hvordan man rangerer forskellige atleter, der alle opfylder de grundlæggende kriterier. Når man vurderer en en persons proportioner, er et simpelt sted at starte at kigge på, om atleten har bestemte muskelgrupper, der gentagende gange fremhæves fremfor andre. Her kan det næppe diskuteres, at Arnold først og fremmest fremhæves for sit enorme bryst og sine fantastiske arme. Det skal i den forbindelse naturligvis nævnes, at for sin tid var både Arnolds ben og ryg i den absolutte topklasse, og at Arnold ender som nr. 6, er ikke et udtryk for at Arnold ikke findes æstetisk, men derimod er konkurrencen i toppen er stor! Og netop Arnold er et oplagt udgangspunkt for at diskutere hvad, der kan defineres som æstetisk indenfor bodybuilding. Personligt havde jeg oprindeligt Arnold placeret lavere. Det skyldes foruden de førnævnte punkter omkring hans proportioner, at Arnold aldrig har haft den klassiske skarpe og veldefinerede sixpack, samt at han i bund og grund – selv for sin tid – havde en relativt bred talje. Når Arnold så alligevel lander på en 6. plads, skyldes det i høj grad den anerkendelse og berømmelse hans fysik har været objekt for verden over.

150 527 smg157 smg120 foto44

Nr. 5 Serge Nubret - 6. oktober 1938

Guadeloupes eneste IFBB pro til dato hedder Serge Nubret. Han emigrerede med sin familie til Frankrig som 12-årig, hvor han opdagede at han havde talent indenfor flere atletiske discipliner. Det endte dog med at blive bodybuildingen, der vakte størst interesse sammen med ønsket om at være sin egen krops skulptør. Hans titel som Mr. Guadeloupe i 1958 blev startskuddet til en imponerende rekordliste, der blandt andet talte verdensmesterskaber indenfor fire forskellige forbund, samt tre placeringer i top 3 ved Mr. Olympia. Efter sin 2. plads i 1975 valgte han sammen med Sergio Oliva at forlade IFBB, og konkurrerede i stedet i forbundene NABBA, WBBG og NABBA med stor succes. Som Arnold havde Serge også nogle iøjnefaldende kropsdele, og specielt det massive bryst har skabt opmærksomhed omkring hans fysik gennem årene sammen med en smal talje og et sæt fantastiske abs. Serge Nubret var i en årrække gift med Jacqueline Nubret, der også var konkurrencebodybuilder. Serge døde i 2011.

sn409 1 sn436 sn434 sn532

Nr. 4 Lee Labrada- 8. marts 1960

Lee Labrada blev født i Havanna, Cuba. Han begyndte at træne som 16-årig for at supplere sin football, men han fandt hurtigt ud af, at han var en bedre bodybuilder end footballspiller. Efter at have vundet Mr. Universe i 1985 begyndte han at konkurrere som professionel hos IFBB, og allerede året efter tog han en kæmpe sejr ved Night of the Champions foran Ron Love. I de følgende otte konkurrerede han 5-6 gange om året, og var næsten altid et sikkert kort i top 3 ved ethvert show! Hele seks gange var han i top 4 ved Mr. Olympia i de følgende år, men måtte år efter år se sig besejret af suveræne Lee Haney. Efter sin sidste konkurrence i 1995 har Lee Labrada arbejdet dedikeret for sporten i form af både vejledning og opstarten af hans eget kosttilskudsfirma, Labrada Nutrition, der i en årrække har været et af de førende brands på det amerikanske marked. Han havde en fantastisk komplet fysik, og ikke mindst et lækkert overskæg – og så poserede han fantastisk!

 

1 2

Nr. 3 Shawn Ray- 9. september 1965

Californien har opfostret mange dygtige bodybuildere, og Shawn Ray er endnu en af disse. Allerede i starten af 20’erne var han et kæmpe navn i bodybuilding, og hans resultatliste er fantastisk. Fra 1990 til 2001 deltog han ved Mr. Olympia hvert eneste år, og ikke blot deltog han, han sluttede også i top 5 alle de 12 gange! Det blev til to andenpladser undervejs, begge efter Dorian Yates, og kigger man tilbage gennem historien, er det svært at finde en person uden et Olympiatrofæ, der ville have fortjent det mere end Shawn Ray. Shawn er om nogen blevet offer for 90’ernes udvikling i bodybuildingverdenen, for med en konkurrencevægt der i dag ville have gjort ham til en 212-lbs deltager, var han reelt ikke levnet mange chancer mod den enorme Dorian Yates, i en tid hvor størrelse blev den afgørende faktor. Det Shawn ikke havde i størrelse havde han i overflod i symmetri, proportioner, poseringsevner og overskud på scenen. Selv ikke en Dorian Yates med én arm var han i stand til at udplacere, da Dorian Yates havde ødelagt sin ene biceps i sine sidste aktive år. Dorian Yates manglende symmetri blev vurderet til at være mindre væsentligt end Shawn Rays manglende størrelse, og da Dorian endelig lagde poseringsbukserne på hylden, blev tomrummet udfyldt af den endnu større Ronnie Coleman. Shawn Ray har altid været en af de mere åbenmundede bodybuildere, og han har adskillelige gange udtrykt sin utilfredshed med denne udvikling. Og omend det aldrig blev til en Olympiasejr for Shawn, kan han alligevel se tilbage på en imponerende karriere med et utal af flotte sejre og ikke mindst en fysik, som langt flere mennesker verden over gerne ville overtage, end hvad det er tilfældet for hans dobbelte nemesis.

1 2 1993-mr-olympia-bw-01_20090830_1925449359 1994-mr-olympia-bw-30_20090830_1453876687 1994-mr-olympia-bw-15_20090830_1434351343

Nr. 2 Flex Wheeler - 23. august 1965

Vi bliver i Californien, og vi bliver i 1965. Flex havde en alt andet end let barndom. Han blev slået derhjemme, han havde mentale problemer og havde til tider selvmordstanker. Det eneste lyspunkt i hans hverdag var idrætstimerne på skolen, hvor han excellerede. Han havde en stor passion for kampsport inden bodybuildingen begyndte at fylde mere og mere i hans sind. Hans fortid indenfor kampsport kom ham dog i den grad til gode, da han begyndte at konkurrere som bodybuilder, hvor den smidighed og kropskontrol han havde opbygget gjorde ham til en helt unik poser. Nøjagtig som Dennis Newman og Shawn Ray kan Flex også se tilbage på et Mr. California-trofæ som startskuddet til store triumfer. Han fik sit pro card i 1992 efter en sejr ved Nationals, og havde et forrygende debutår som pro, der startede med sejre ved både Ironman og Arnold Classic, inden han blev slået af Dorian Yates til Olympia. Han sluttede året af med to sejre ved GP France og GP Germany. Hans fysik ved Arnold Classic 1993 er siden gået over i historien som noget af det flotteste verden nogensinde har set!

I modsætning til Shawn Ray valgte Flex Wheeler at ride med på tidens bølge, og han forsøgte år for at bygge mere masse på for kunne true Dorian og senere Ronnie. Flex måtte dog som Shawn til sidst sande, at opgaven ikke kunne løses, og i de senere år af sin karriere begyndte proportionerne at falde fra hinanden i jagten på masse.

Flex_Wheeler_86 Flex_Wheeler_303 Flex_Wheeler_39 Flex_Wheeler_25 wheele115 Flex_Wheeler_28 Flex_Wheeler_357

Nr. 1 Bob Paris - 14. december 1959

Som såvel en dygtig artist og tegner som sportsmand var mulighederne uendelige for den unge Bob Paris. Op gennem 20’erne kom bodybuilding dog til at spille en stor rolle i hans liv, og i 1983 blev hans sejr ved Nationals over blandt andre Charles Glass indgangen til et liv som IFBB Pro. Med et fantastisk bryst, en smal talje, en unik symmetri og fantastiske evner som poser var Bob Paris inspirationskilde for millioner verden over, på trods af at han aldrig havde den nødvendige størrelse for at kunne gøre sig gældende helt i toppen af sporten. Faktisk blev det aldrig til så meget som én eneste professionel sejr for Bob Paris, og hans 3. plads ved Night of the Champions i 1988 står tilbage som hans største resultat i karrieren. Ikke desto mindre har Bob Paris’ fysik haft en enorm betydning for rigtig mange menneskers entré i bodybuilding. Folk som Shawn Ray og Flex Wheeler nævner begge Paris som en af deres største idoler, da de begyndte at stræbe efter en karriere i bodybuilding. Bob Paris havde sin sidste konkurrence i 1991, og siden har han arbejdet som både skuespiller og forfatter. Han er på mange måde en moderne version af det, som bodybuilding oprindeligt var. Nemlig et forsøg på at skabe den perfekte krop. Ikke et forsøg på at skabe den mest ekstreme krop, men derimod opbygningen af en fysik, som her over 20 år senere stadig misundes og beundres af folk verden over. Bob_Paris_34 Bob_Paris_59 1 2 3